środa, 30 grudnia 2015

Ciasto drożdżowe


Ciasto drożdżowe ( zwłaszcza ciepłe) uwielbiam. W kazdej postaci, zwłaszcza na śniadanie, z masłem lub dżemem.

Przepis pożyczyłam z  tej  strony, ale nie dodałam owoców, tylko rodzynki i migdały do kruszonki.

Potrzeba:
3-4 szklanki mąki
pół litra mleka
40g drożdży
6 łyżek cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
rodzynki
szczyptę soli
 6 łyżek oleju

Na kruszonkę - masło, mąka, cukier i płatki migdałowe wygniecione razem.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodac ciepłe mleko i tyle mąki aby powstała dość gęsta masa. Odstawić na 15 miut do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośniętą masę drożdżową , wyrobić hakiem, posypać kruszonką, posypać jeszcze płatkami migdałowymi i  wstawic na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Voila :)

khoci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz