"Wierz mi, szczęście tkwi w drobiazgach, które masz każdego dnia na wyciągnięcie ręki" - P. Bosmans
środa, 30 grudnia 2015
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe ( zwłaszcza ciepłe) uwielbiam. W kazdej postaci, zwłaszcza na śniadanie, z masłem lub dżemem.
Przepis pożyczyłam z tej strony, ale nie dodałam owoców, tylko rodzynki i migdały do kruszonki.
Potrzeba:
3-4 szklanki mąki
pół litra mleka
40g drożdży
6 łyżek cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
rodzynki
szczyptę soli
6 łyżek oleju
Na kruszonkę - masło, mąka, cukier i płatki migdałowe wygniecione razem.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodac ciepłe mleko i tyle mąki aby powstała dość gęsta masa. Odstawić na 15 miut do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośniętą masę drożdżową , wyrobić hakiem, posypać kruszonką, posypać jeszcze płatkami migdałowymi i wstawic na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Voila :)
khoci
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz