"Wierz mi, szczęście tkwi w drobiazgach, które masz każdego dnia na wyciągnięcie ręki" - P. Bosmans
czwartek, 4 lutego 2016
Tarta banoffee
Najprostsze ciasto świata - bazuje na przepisie banoffee, ale zamiast ciasteczkowego spodu, ma zwykły spód z tarty. Robi się je w 20-25 minut góra, więc jest dobre na wypadek nalotu niespodziewanych gości :)
Na spód:
kostka masła (jeśli chcemy żeby było bardziej kruche - schłodzonego)
szklanka cukru (może być trzcinowy, ja użyłam muscovado)
4 łyżki zimnej wody lub mleka
2 szklanki mąki
Na nadzienie:
puszka masy krówkowej
2-3 banany
puszka śmietanki 30%
kilka kostek gorzkiej czekolady
kilka ciastek, np hitow
Ze składników na spód zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie kładziemy na spód tartę krowkową, kilka kostek czekolady, pokrojone w pasterki banany i wstawiamy jeszcze na ok 5-10 minut do piekarnika. Studzimy.
Śmietankę ubijamy, dodajemy kilka kawałków bananów i układamy na schłodzonej tarcie. Posypujemy czekoladą, płatkami migdałowymi czy czym tam nam wpadnie do głowy.
Ciasto jest pycha:)
khoci
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz