"Wierz mi, szczęście tkwi w drobiazgach, które masz każdego dnia na wyciągnięcie ręki" - P. Bosmans
wtorek, 16 lutego 2016
Ciasto czekoladowe
Kolejna wariacja na temat klasycznego "murzynka" - moim zdaniem to ciasto idealne jesli chce się zrobić coś pysznego na szybko.
Przepis z niezawodnej strony moje wypieki
Potrzeba:
szklankę mąki tortowej
3 szklanki dobrego kakao
łyżeczkę proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
kostkę masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
1.5 szklanki ciemnego cukru ( można wymieszać mucovado i demerara, choć ja raz dałam tylko biały i tez ok)
pół szklanki śmietany 18%
łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
3 jajka
Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiewamy do miski. Czekolade, kawę i masło oraz wodę rozpuszczamy, lekko studzimy. /mieszamy śmietanę z jajkami, dodajemy czekoladę, jajka i dosypujemy mąke. Pieczemy w natłuszczonej formie ok godziny w 150 stopniach.
Niektórzy dodają rum, maliny lub orzechy lub inne wynalazki, ale myślę, że czysty wariant tez jest smaczny. Na wierzch polewa - 3 łyżki masła, szklanka cukru pudru, 3 szklanki mleka, 3 łyżki kakao.
Palce lizać :)
khoci
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz