niedziela, 6 marca 2016

Pizza domowa

 Pizzerii z dobrą strawą we Wrocławiu jest mnóstwo. Tym niemniej nasza ukochana Pod Strusiem daleko bo koło Rynku, a w taką psią pogodę nie chce się zadka z domu ruszać.
Pozostają więc domowe działania taktyczne:)

Potrzebne składniki:
pół kostki (ok 25g) świeżych drożdży - nie przepadam za suszonymi, nie dają takiego efektu
1.5 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli i łyżeczka cukru
ok. 2-3 szklanek mąki - tak aby ciasto było elastyczne
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła

Plus co kto lubi do obłożenia; ja użyłam masy ziół - toskańskich, prowansalskich, oregano, bazylii oraz sera gouda, szynki i domowego sosu pomidorowego.

Drożdże rozcieramy z cukrem w misce. Dodajemy wodę, mąkę tak aby powstało dość gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy tyle mąki aby ciasto było elastyczne, olej, zioła, sól, zagniatamy, wykładamy na blaszkę, obkładamy składnikami i pieczemy 15-30 minut  w 180 stopniach (w zależności jak grube ciasto Wam wyszło i jakiej mocy macie piekarnik).
No i źremy :)
Błogość od zapachu i smaku zapewniona. No i może sobie padać, co tam ^^
khoci


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz