piątek, 13 listopada 2015

Suflet czekoladowy z sosem malinowym


Bardzo lubię klasyczne programy kulinarne w których prowadzący zamiast lansować siebie samego lub obrażać innych po prostu przekazuje przepisy na sensowne smaczne dania. Nie interesują mnie szefowie szpanerzy, gwiazdy, moda na żarło "kropeczkowe" (ostatnio usłyszałam ten termin i bardzo mi się spodobał  - w originale 'spot food' od mody na nakładanie mikroskopijnych porcji i ozdabianie ich plamkami czy "kropeczkami" sosu) czy inne kuchniane wymysły. Zwykle już po przepisie widać czy danie zagra czy spowoduje dolegliwości, hm.. żołądkowe.

Dlatego przepadam za Jacquesem Pepin, Marietą Żakowską, Andrzejem Polanem,  nawet Marthą Stewart, Nigellą czy Jamiem lub Jakubiakiem. 
No i dziś właśnie przepis tego pierwszego - mega prosty suflecik czekoladowy. Nawet nie sądziłam, że francuskie przepisy mogą być tak nieskomplikowane!

Przepis pochodzi z tej strony:  Essential Pepin - Chocolate Soufflè Cake With Raspberry-Rum Sauce . Na weekend do kawki w sam raz.
Składniki:
CAKE
2 tablespoons almond or canola oil
6 ounces bittersweet chocolate
4 tablespoons (1/2 stick) unsalted butter
1/4 cup granulated sugar
2 tablespoons potato starch (see info below)
2 large eggs, separated
4 large egg whites
1/2 teaspoon confectioners’ sugar
SAUCE
1/2 cup raspberry preserves, preferably seedless
1 tablespoon dark rum
1 tablespoon water
- See more at: http://blogs.kqed.org/essentialpepin/2011/09/19/chocolate-souffle-cake-with-raspberry-sauce/#sthash.b8ETiaOh.dpuf
2 łyżki oleju rzepakowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
pół kostki masła
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże jajka ( białka i żółtka osobno)
4 białka jajec
cukier puder

Sos malinowy: pół szklanki malin, łyżka rumu łyżka wody (zmiksować)

Ciasto robimy w ten sposób, że topimy na parze masło, czekoladę, olej, cukier. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodajemy mąkę , mieszamy, zestawiamy z ognia. Dodajemy żółtka - mnieszamy.
Ubijamy białka ( łącznie 6 białek) i łączymy obie masy. Wstawiamy na ok 20 minut  na piekarnika na 220 stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i voila.
Pyszne ciasteczko gotowe.
*Jeśli ktoś lubi ciasto bardziej słodkie można dodać więcej cukru, lub posypać grubszą kołderką pudru - samo w sobie jest umiarkowane:)

Miłego weekendu!
khoci




 


CAKE
2 tablespoons almond or canola oil
6 ounces bittersweet chocolate
4 tablespoons (1/2 stick) unsalted butter
1/4 cup granulated sugar
2 tablespoons potato starch (see info below)
2 large eggs, separated
4 large egg whites
1/2 teaspoon confectioners’ sugar
SAUCE
1/2 cup raspberry preserves, preferably seedless
1 tablespoon dark rum
1 tablespoon water
- See more at: http://blogs.kqed.org/essentialpepin/2011/09/19/chocolate-souffle-cake-with-raspberry-sauce/#sthash.b8ETiaOh.dpu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz